Cu câteva zile în urmă, Eurogrupul a dat publicității poziția sa legată de proiectul introducerii unei monede digitale de bancă centrală pentru zona euro (euro digital). Aprecierile acestui influent organism european demonstrează, încă o dată, că numeroase susțineri privind noua monedă digitală, în special din blogosferă, nu sunt altceva decât știri false (“fake-news’). Detalii în continuare.

În data de 7 septembrie 2021, Salvadorul a devenit prima țară din lume care a adoptat Bitcoinul ca monedă cu curs legal. Măsura a atras admirația, la scară mondială, a fanilor criptomonedelor, în paralel cu generarea de incertitudini și neliniști în rândul majorității populației locale. Totodată, ea a fost primită cu scepticism de către o serie de economiști, instituții financiare internaționale și agenții de rating. Articolul de față analizează recenta decizie a autorităților salvadoriene, în încercarea de a decripta posibilele sale consecințe pentru mica economie latino-americană și, mai general, asupra pieței criptoactivelor.

știre difuzată de agențiile de presă internaționale despre moneda euro digitală este supusă, la un moment dat, unor distorsiuni importante pe un canal de comunicare din România. Ca urmare, ni se prezintă imaginea unui euro digital total diferit de ce și-au propus promotorii săi, ca obiective și mod de funcționare, ceea ce denotă probleme serioase de înțelegere a filozofiei proiectului. Mai mult, este lansată o temă falsă, cea a renunțării la euro ca monedă în formă fizică (“cash”). Cum comentariile eronate au început să fie preluate în mass-media românească, este momentul potrivit să aducem îndreptările cuvenite prin articolul de față.
Pagina 1 din 5

Disclaimer

OpiniiBNR.ro este o platformă - forum pe care specialiştii din Banca Națională a României dezbat principalele evoluții macroeconomice și financiare locale și internaționale. Opiniile exprimate sunt strict personale, nu reflectă poziția oficială a Băncii Naționale a României și nu implică sau angajează în niciun fel această instituție.
Politica de utilizare cookies

Căutare

RSS

Autori